
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Warzywio gotujemy w osolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę siekamy. Czosnek i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W głębokiej patelni przesmażamy na oleju cebulę, czosnek, imbir oraz pastę curry.
Dynię kroimy w 3-cm kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki.
Gdy pasta curry oddzieli się od oleju, dodajemy pokrojoną dynię i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kalafior i zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprawiamy sproszkowanym curry oraz solą i pieprzem. Dusimy około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy sok z limonki i posypujemy dymką. Curry podajemy z Warzywio lub mieszamy wszystko razem przed podaniem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej