Czy jest potrawa, która zachwyca milionem barw, wyjątkowym smakiem, bogactwem witamin i jest banalnie prosta w przygotowaniu? Oczywiście! To królowa kuchennych eksperymentów – sałatka. W naszym artykule znajdziesz wiele przepisów na wyjątkowe połączenia warzyw (i nie tylko!) oraz niesamowitych dressingów, gdzie główną rolę grają sycące i wypełnione po brzegi białkiem strączki.
Zdrowe sałatki – co sprawia, że warto po nie sięgać?
Sałatka z warzyw surowych czy pieczonych? Poznaj możliwości
Pyszne i zdrowe sałatki z fasolą
Zdrowe sałatki – co sprawia, że warto po nie sięgać?
Według najnowszej Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia to warzywa i owoce stanowią główny składnik zdrowej diety. Te produkty spożywcze powinny gościć na naszych talerzach w każdym posiłku. Pamiętaj jednak, by ¾ codziennej dawki tych pyszności stanowiły warzywa, a ¼ owoce [1].
Niedostateczne spożycie produktów tego typu może wiązać się z naprawdę dużymi konsekwencjami zdrowotnymi, np.:
- nowotworami układu pokarmowego;
- chorobami układu sercowo-naczyniowego;
- udarem [2].
Moc strączków
Wśród wielu warzyw swoimi właściwościami wyróżniają się strączki. Co sprawia, że są tak wyjątkowe?
Groch, fasola, bób, ciecierzyca czy soczewica są niezwykle pożywne i pyszne. Według badań przeprowadzonych przez GUS jemy ich jednak zbyt mało, bo zaledwie 18g tygodniowo.
Strączki to warzywa zawierające najwięcej roślinnego białka. Świetnie więc sprawdzają się jako źródło protein w dietach wegetariańskich. W swoim wnętrzu kryją też pełnowartościowe węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz potężne zasoby błonnika. Są również prawdziwą bombą witaminową, zwłaszcza w kwestii witamin z grupy B. Doskonale wypełniają żołądek, dając uczucie długotrwałej sytości.
Strączki są dodatkowo naszym sprzymierzeńcem w leczeniu cukrzycy typu 2, otyłości oraz chorób układu naczyniowo-krążeniowego [3].
Sałatki na każdą okazję
Sałatki to danie idealne dla wszystkich. Każdy z nas może bowiem tak zmodyfikować przepis, by znalazły się w nim jedynie te składniki, które lubimy najbardziej. Są niezwykle proste w przygotowaniu. Obranie i pokrojenie warzyw, wyjęcie ulubionych strączków z puszki czy wymieszanie oliwy i soku z cytryny trwają przecież krótką chwilę.
Sałatka sprawdza się zarówno podczas kameralnego spotkania przyjaciół, jak i na świątecznym stole bądź proszonym obiedzie. Stanowi potężną dawkę witamin i dobrych tłuszczy na śniadanie, lunch lub lekką kolację. Świetnie nadaje się też jako danie na wynos. Wystarczy dzień wcześniej pokroić wszystkie składniki i przygotować dressing, a następnie zapakować do wygodnego lunchboksa. Takie danie to zdrowa alternatywa dla fast foodów czy słodyczy podczas dnia spędzonego w szkole, na uczelni, w pracy czy wycieczce rowerowej.
Co składa się na sałatkę idealną?
- świeże i chrupiące warzywa we wszystkich kolorach tęczy;
- żródło dobrego tłuszczu, np. awokado, orzechy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki;
- świeża sałata, np. lodowa, roszponka, rukola;
- pyszny sos.
Sałatka z warzyw surowych czy pieczonych? Poznaj możliwości
Zastanawiasz się, jak daleko możesz sięgać w swoich kulinarnych eksperymentach, by sałatka pozostała pyszna i zdrowa? Nie martw się, bez obaw wykorzystuj podczas przygotowywania pełnowartościowego posiłku warzywa w przeróżnej formie:
- surowe;
- pieczone;
- gotowane;
- grillowane;
- kiszone;
- konserwowe.
Przygotowywanie sałatek daje moc możliwości. Wybierając warzywa surowe, uzyskasz przyjemną chrupkość, pieczone sprawią, że danie będzie aksamitne. Gotowanie i grillowanie wydobędzie z warzyw słodycz, a kiszenie i marynowanie pozwoli uzyskać bardziej wyrazisty smak.
Pyszne i zdrowe sałatki z fasolą
Jeżeli dotychczas w twojej kuchni fasola znajdowała zastosowanie jedynie w zupie, czas na kulinarne zmiany! To naprawdę wszechstronne warzywo, które dodane do sałatki podnosi jej walory odżywcze oraz smakowe.
Zalety fasoli:
- wspomaga utratę nadprogramowych kilogramów;
- obniża poziom złego cholesterolu LDL;
- zmniejsza stan zapalny w organizmie;
- korzystnie oddziałuje na pracę serca;
- ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny [4].
Zobacz przepis na sałatkę z awokado, mango i czarną fasolą >>>
Zdrowe sałatki z groszkiem
Zielony groszek wygląda niepozornie, ale jest prawdziwą bombą witaminową i obowiązkową pozycją w zdrowym jadłospisie. Możesz jeść go nie tylko z marchewką w zasmażce czy w tradycyjnej grochówce. Te nieduże ziarenka dają niemal nieograniczone, kulinarne możliwości!
Zalety groszku:
- wspomaga wzrok dzięki zawartości witaminy A;
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
- powoduje uczucie długotrwałej sytości;
- jest istotnym składnikiem w profilaktyce raka jelita grubego [5].
Zielony groszek dodaj do sałatki z młodymi ziemniakami, jajkami i ziołami.
Wyborna sałatka z soczewicy
Na wiele lat zapomnieliśmy o soczewicy, jednak wraz z rosnącą popularnością diet bezmięsnych wróciła on do łask. Jest niezwykle łatwo dostępna i naprawdę pyszna. Przygotujesz z niej zarówno dania na co dzień, jak i od święta. Koniecznie włącz ją do swojego menu.
Zalety soczewicy:
- jest pełna beta-karotenu;
- zawiera mnóstwo cynku, który usprawnia metabolizm;
- jest świetnym źródłem witamin z grupy B, A, C i PP;
- w swoim wnętrzu kryje prawdziwe bogactwo mikroelementów;
- zawiera błonnik, który usprawnia trawienie [6].
Przepis na doskonałą sałatkę z soczewicą na ciepło i na zimno>>>
Sycąca sałatka z ciecierzycą
Ciecierzyca to jedna z tych roślin, o których nie możemy zapomnieć, jeżeli chcemy, by nasza dieta była naprawdę zdrowa. Jest pełna roślinnego białka, więc świetnie sprawdzi się, jeśli ograniczasz albo całkowicie usuwasz ze swojego menu mięso. Można przygotować z niej popularny hummus oraz pyszne sałatki.
Zalety ciecierzycy:
- to dobre źródło kwasu foliowego;
- ma niski ładunek glikemiczny, więc jest świetnym składnikiem diety dla cukrzyków i osób z insulioopornością;
- pomaga utrzymać niski poziom złego cholesterolu LDL;
- może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi;
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, np. chorobę wieńcową [7].
Chrupiąca i kolorowa sałatka marokańska z ciecierzycą >>>
[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/
[2] tamże
[3] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/maly-straczek-duza-moc/
[4] https://dietetycy.org.pl/fasola/
[5] https://dietetycy.org.pl/groch-wlasciwosci/