Krok 1: Warzywa szorujemy. Wrzucamy ziemniaki, pietruszkę i marchew do bulionu, gotujemy ok. 30 minut.
Składniki
Składniki:
Składniki na sosy:
Sos klasyczny:
Sos fit cytrynowy:
Sos chrzanowy:
Sos pikantny:
Lubisz tradycyjną sałatkę jarzynową, ale chcesz ją ulepszyć? A może już Ci się znudziła i szukasz ciekawej alternatywy dla tej klasycznej wersji? Zobacz, jak za pomocą naszych 4 sosów możesz zmienić sałatkę warzywną nie do poznania! Przygotowaliśmy dla Ciebie również kilka dodatkowych porad, dzięki którym smak sałatki zachwyci Cię na nowo.
Co powiesz na zieloną sałatkę jarzynową z awokado? Sprawdź przepis! >>>
Krok 1: Warzywa szorujemy. Wrzucamy ziemniaki, pietruszkę i marchew do bulionu, gotujemy ok. 30 minut.
Groszek od Bonduelle ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i wyjątkowy smak. To najlepszy dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Idealny do użycia w daniach zimnych i na ciepło.
Nadaj swojej sałatce jarzynowej nowego wymiaru i spraw, by była jeszcze lepsza z naszymi wskazówkami.
Porada 1: Zawsze gotuj warzywa w bulionie, nie obieraj ich. Obierz dopiero po ugotowaniu i ostygnięciu. Dzięki temu będą miały wyrazistszy smak.
Porada 2: Przed pokrojeniem warto schłodzić warzywa w lodówce. Zachowają ładniejszy kształt.
Porada 3: Sos przygotuj wcześniej i zapakuj do słoiczka. Zmieszaj z sałatką dopiero przed podaniem, dzięki temu będzie wyglądała apetyczniej.
Pamiętaj także, że w sałatce istotne są składniki i sposób ich krojenia.
Por czy cebula? Cebula będzie miała ostrzejszy smak, a por delikatniejszy. Można także użyć obu, aby wydobyć 2 różne smaki. Cebula lub por powinny być posiekane możliwie jak najdrobniej, by nie dominować każdego kęsa.
Seler? Niektórzy za nim nie przepadają, ale nawet niewielki dodatek selera może nadać sałatce większej wyrazistości.
Ogórki kiszone czy konserwowe? Kiszone nadadzą sałatce większej kwaskowatości. Konserwowe większej wyrazistości. Można dodać oba rodzaje!
Grzybki marynowane? Dodadzą sałatce wyrazistości i przełamią jej smak. Można dodać je do samej sałatki lub podać jako dodatek na stole.
Jabłko w kostce czy na tarce? Z jabłkami w kostce sałatka będzie bardziej rześka, te starte nadadzą jej kwaskowatego smaku, ale nie będą tak wyczuwalne w każdym kęsie.
Groszek czy kukurydza? Po co wybierać, skoro można dodać oba! Dodadzą sałatce lekkiej słodyczy i sprawią, że będzie sycąca.
To jeszcze nie koniec! Mamy dla Ciebie 3 dodatkowe porady od zwycięzców naszego świątecznego konkursu. Z jakich pro-tipów korzystają nasi mistrzowie sałatki jarzynowej? Sprawdź!
Pro-tip 1: Warzywa na sałatkę (marchewka, pietruszka, ziemniaki) pokrój, a następnie wyłóż na blaszce. Następnie polej je oliwą, a także dopraw solą i pieprzem. Warzywa piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 40 minut. Upieczone warzywa połącz w misce z pozostałymi składnikami, takimi jak groszek z puszki, jajka na twardo i ogórki konserwowe. Na końcu całość polej sosem przygotowanym na bazie majonezu, sosu sojowego i musztardy. Dzięki wykorzystaniu piekarnika nie musisz gotować warzyw!
Pro-tip 2: Zacznij od klasyki, czyli chrupiącej marchewki, ziemniaków i groszku Bonduelle. Następnie dodaj sekretny składnik – domowy majonez z odrobiną musztardy. To jednak nie koniec! Wykorzystaj jeszcze dwa nietypowe elementy – pokruszone pistacje i odrobinę skórki z cytryny, która zapewni efekt świeżości. Całość udekoruj jadalnymi kwiatami, dzięki którym danie będzie smakować i wyglądać idealnie!
Pro-tip 3: Poza klasycznymi składnikami dodaj do sałatki… awokado! Dzięki niemu sałatka stanie się bardziej kremowa, a jednocześnie zyska delikatny, maślany posmak. Połączenie awokado z majonezem i jogurtem stworzy nowoczesny sos, który wzniesie tradycyjną sałatkę warzywną na wyższy poziom.
Dzięki tym poradom Boże Narodzenie nabierze zupełnie nowego smaku. Wypróbuj je i zaskocz wszystkich gości przy świątecznym stole!
Miłość od Kuchni przychodzą z nietypowym pomysłem: połączenie sałatki jarzynowej z… kotletem! Tak podkręcone danie z pewnością zachwyci gości.
Potrzebujesz jedynie: 400 g ziemniaków, 1 /2 posiekanego pora, 3 rozgniecionych ząbków czosnku, 1/4 selera, 2 marchewek, 2 pietruszek, pieprzu, 3-4 łyżek majonezu, 150 g boczku wędzonego, puszkę 212 ml groszku Bonduelle, puszkę 425 ml kukurydzy Bonduelle i 2 rosołowe piramidki smaku.
Przygotowanie: Boczek wytapiamy i podsmażamy, aż będzie chrupki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ale pilnujemy, by ich nie rozgotować. Seler, marchewkę i pietruszkę gotujemy z piramidami smaku, aż będą miękkie. Ugotowane warzywa studzimy i przeciskamy przez krajak do warzyw. Dodajemy groszek Bonduelle, kukurydzę Bonduelle, boczek, por, majonez, pieprz, czosnek i dokładnie mieszamy.
Napisz komentarz