Fasolę osączamy z zalewy i miksujemy.
Do zmiksowanej fasoli dodajemy jajka, oliwę oraz sól. Mieszamy dokładnie.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do masy fasolowej dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy dokładnie.
Masę przekładamy do foremki keksowej wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 35-40 minut w 190℃.
Przepyszny chlebek. Polecam lekki i smaczny. Dodałam dodatkowo łyżeczkę czarnuszki
Wspaniale, że Ci smakował! Czarnuszka to świetny pomysł!
Czy można użyć innej mąki, dobrej dla diabetyka? Np. owsianej, kokosowej, z soczewicy, gryczanej, ewentualnie którejś z pełnoziarnistych (żytnia, orkiszowa, ostatecznie pszenna)?
Możesz spróbować upiec chleb z mąką owsianą lub jedną z pełnoziarnistych. Chleb powinien wyjść wystarczająco zwarty 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!