
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Fasolę osączamy z zalewy i miksujemy.
Do zmiksowanej fasoli dodajemy jajka, oliwę oraz sól. Mieszamy dokładnie.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do masy fasolowej dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy dokładnie.
Masę przekładamy do foremki keksowej wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 35-40 minut w 190℃.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Przepyszny chlebek. Polecam lekki i smaczny. Dodałam dodatkowo łyżeczkę czarnuszki
Wspaniale, że Ci smakował! Czarnuszka to świetny pomysł!
Czy można użyć innej mąki, dobrej dla diabetyka? Np. owsianej, kokosowej, z soczewicy, gryczanej, ewentualnie którejś z pełnoziarnistych (żytnia, orkiszowa, ostatecznie pszenna)?
Możesz spróbować upiec chleb z mąką owsianą lub jedną z pełnoziarnistych. Chleb powinien wyjść wystarczająco zwarty 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!