
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Kroimy czosnek i cebulkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie.
Płuczemy mix warzyw, pomidorki kroimy na połówki, paprykę w kostkę, pieczarki w plastry. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka.
Do lekko podduszonych warzyw dodajemy pomidory z puszki. Gulasz gotujemy przez ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Gulasz podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej