Your browser does not support JavaScript! Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 1 kg ziemniaków

  • 250 g cebuli

  • 200 ml bulionu

  • 150 g mąki ziemniaczanej

  • 100 ml białego wina

  • 20 g mąki pszennej

  • 10 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 min. od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę.

2

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 2

Cebulę kroimy w półtalarki. Smażymy na maśle na złoty kolor. Następnie oprószamy cukrem, papryką i 10 g mąki i jeszcze chwilę smażymy. Podlewamy winem i redukujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 min.

3

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 3

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy. Dodajemy soczewicę i jeszcze chwilę podgrzewamy.

4

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 4

Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz jajko i zagniatamy ciasto.

5

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 5

Formujemy kluski śląskie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 min. od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z sosem cebulowym.

:)

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu