Your browser does not support JavaScript! Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 1 kg ziemniaków

  • 250 g cebuli

  • 200 ml bulionu

  • 150 g mąki ziemniaczanej

  • 100 ml białego wina

  • 20 g mąki pszennej

  • 10 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 min. od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę.

2

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 2

Cebulę kroimy w półtalarki. Smażymy na maśle na złoty kolor. Następnie oprószamy cukrem, papryką i 10 g mąki i jeszcze chwilę smażymy. Podlewamy winem i redukujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 min.

3

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 3

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy. Dodajemy soczewicę i jeszcze chwilę podgrzewamy.

4

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 4

Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz jajko i zagniatamy ciasto.

5

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 5

Formujemy kluski śląskie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 min. od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z sosem cebulowym.

:)

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Kluski śląskie – ulubione kluski na polskich stołach

Kluski i pierogi to dania, które często goszczą na naszych stołach. Przepis na kluski śląskie to jeden z wielu  łatwych przepisów i możemy z niego korzystać, gotując także z dziećmi. Wspólny czas spędzony w kuchni z rodziną na pewno nie będzie stracony, a kluski śląskie z pewnością posmakują wszystkim domownikom. Tę popularną potrawę podaje się w wielu polskich domach. Pojawia się ona zazwyczaj jako danie główne podczas obiadu, okraszona dowolnym sosem.

Kluski śląskie przepis krok po kroku

Aby przyrządzić idealne kluski śląskie nie trzeba wielu składników. Ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana i jajka wystarczą, aby przygotować te kluski. Kluski śląskie bez dodatku jajka są bezglutenowe i wegańskie. Kolor klusek śląskich może być jasnokremowy albo żółty. Zależy od odmiany ziemniaków i koloru żółtka. Także smak tych klusek uzależniony jest w dużej mierze od rodzaju ziemniaków.  Śląski przepis tradycyjny mówi, aby ziemniaki były świeżo ugotowane przed przygotowaniem ciasta na kluski. Musimy uważać, aby nie były one przegotowane. To niekorzystnie wpływa na konsystencję klusek śląskich.  Surowe ciasto jest matowe, ale ugotowane kluski pięknie lśnią. Można je podawać na co dzień i od święta. Często goszczą na ważnych uroczystościach rodzinnych – komuniach, weselach czy chrzcinach. To potrawa bardzo popularna szczególnie na Śląsku, a na Górnym Śląsku podaje się czasem dwa rodzaje klusek śląskich – czarne i białe. Serwuje się je do obiadu na osobnych półmiskach. Nie ma jednak żadnych wątpliwości, że potrawa ta zyskała sobie zwolenników w całej Polsce. To jeden z najbardziej popularnych przepisów w polskim internecie. 

Kluski śląskie – tradycyjne polskie danie

Szukasz przepisu na uniwersalną potrawę? Śląskie – przepis tradycyjny  – oto co jest potrzebne.  W domach naszych babć jadało się tę potrawę z różnymi dodatkami. Tradycyjny przepis na kluski śląskie zalecał podanie tego dania polanego roztopionym masłem z bułką tartą. Dawniej, podczas niedzielnego obiadu z kluskami śląskimi w roli głównej, gromadziły się całe rodziny, często wielopokoleniowe. Według śląskiego przepisu tradycyjnego powinno się tę potrawę podawać w nieparzystej liczbie, ponieważ tylko liczba nieparzysta może zapewnić dostatek i bogactwo. 

Kluski śląskie – z sosem czy bez?

Jednak innych propozycji na śląskie z sosem nie brakuje. Nie musimy się trzymać tradycyjnego przepisu. Kluski i pierogi możemy również podawać z sosem mięsnym.  Jeśli szukasz niebanalnego pomysłu na śląskie z sosem, to warto sięgnąć po całe bogactwo przepisów. Dla siebie znajdą coś zarówno zwolennicy kuchni wegetariańskiej, jak i smakosze potraw mięsnych. Kluski śląskie będą idealne zarówno na obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Możemy być pewni, że ich smak zadowoli amatorów klusek i pierogów. Chętnie sięgną po nie także dzieci. 

Śląskie – przepis idealny

Nie ma jednego przepisu. Tajemnica doskonałych klusek śląskich kryje się w odpowiedniej proporcji ziemniaków i mąki. Kluski śląskie muszą być także koniecznie z dziurką, która służy zatrzymywaniu i zbieraniu pysznego sosu i pełni funkcję dekoracyjną. Sprawia również, że kluski równomiernie się ugotują. Ten rodzaj klusek powinien mieć kształt spłaszczonej kulki o oryginalnej, sprężystej, jednocześnie delikatnej konsystencji. Występują one nie tylko w towarzystwie gulaszu, rolady mięsnej, sosu grzybowego, czy okraszone stopioną słoniną. Podaje się je także do przyrządzonej na różne sposoby kapusty. W niektórych domach takie kluski podaje się na słodko – w wersji z cukrem, cynamonem, owocami, dżemem, śmietaną. Takie obiady lubią szczególnie najmłodsi domownicy. 

Kluski, kluski i jeszcze raz kluski – jedzmy je, bo są smaczne i tanie. Śląskie – przepis tradycyjny czy też nowoczesny – nie ma znaczenia. W każdej wersji kluski są doskonałe, delikatne i wykwintne.