Your browser does not support JavaScript!

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g cebuli
  • 200 ml bulionu
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml białego wina
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 min. od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy i przeciskamy przez praskę.

2.

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 2

Cebulę kroimy w półtalarki. Smażymy na maśle na złoty kolor. Następnie oprószamy cukrem, papryką i 10 g mąki i jeszcze chwilę smażymy. Podlewamy winem i redukujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy 10 min.

3.

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 3

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy. Dodajemy soczewicę i jeszcze chwilę podgrzewamy.

4.

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 4

Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz jajko i zagniatamy ciasto.

5.

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą - Krok 5

Formujemy kluski śląskie. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 min. od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z sosem cebulowym.

Smacznego!

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.