Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 1

Przygotowanie szpinaku do rolady

Szpinak przesmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy.

2

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 2

Przygotowanie piany z białek

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

3

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 3

Przygotowanie ciasta na roladę ze szpinakiem

Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę oraz zmiksowany szpinak. Delikatnie mieszamy.

4

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 4

Pieczenie rolady szpinakowej

Ciasto szpinakowe rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy około 15 minut w 170℃. Następnie przekładamy na czystą ściereczkę i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia z rolady. Studzimy.

5

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 5

Zwijanie rolady szpinakowej z łososiem

Na wystudzonym biszkopcie szpinakowym rozsmarowujemy serek i układamy łososia. Rolujemy dość ściśle i schładzamy roladę przez około 2 godziny. Po tym czasie całość kroimy w plastry. Pyszna rolada ze szpinakiem i łososiem gotowa!

Przepis można dowolnie modyfikować – wspaniale smakuje również rolada szpinakowa z szynką lub rolada ze szpinakiem i warzywami.

:)

Rolada szpinakowa z łososiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Komentarze

  • Maria
    20 listopada 2021 o 11:11

    Robiłam tą roladę wiele razy i nigdy nie zawiodła. Pychota.

  • Ania
    24 listopada 2021 o 11:52

    Rolada jest pyszna i polecam bardzo

    • Warzywne Inspiracje
      24 listopada 2021 o 12:05

      Bardzo się cieszymy, że Ci smakuje! To pyszna przystawka na każde przyjęcie.

    • małgorzata
      6 grudnia 2021 o 15:14

      ja do serka dodaje troszkę chrzanu , jest bardziej wyrazista

    • Warzywne Inspiracje
      6 grudnia 2021 o 15:26

      Bardzo dobry pomysł! Spróbujemy Twojej wersji <3

  • Ola
    11 grudnia 2021 o 13:54

    Od lat ją przygotowuję. Kupuję Almette chrzanowy, pychotka ,Za każdym razem smakuje i nie zawodzi .Pozdrawiam ,Smacznego

    • Warzywne Inspiracje
      13 grudnia 2021 o 09:10

      Wspaniale! Rolada jest pyszna i efektowna, a pomysł z serkiem chrzanowym wart wypróbowania! Pozdrawiamy serdecznie!

  • Beata
    20 grudnia 2021 o 11:01

    Roladę robiłam już nie raz…
    Zawsze wychodzi…
    A i prezentuje się super…

    • Warzywne Inspiracje
      20 grudnia 2021 o 11:21

      Wspaniale! Wprowadzasz jakieś swoje modyfikacje? 🙂

  • Aneta
    30 grudnia 2021 o 16:45

    Dziś robię 1 raz jestem ciekawa czy wyjdzie i użyłam serka almette chrzanowego?

    • Warzywne Inspiracje
      3 stycznia 2022 o 12:11

      Koniecznie daj znać, jak smakowało <3 Mamy jeszcze 3 inne wersje przepisów na roladę szpinakową, ale zdecydowanie ten klasyczny cieszy się największym zainteresowaniem 🙂

  • Dorota
    21 stycznia 2022 o 15:27

    Super przepis pros,e o inne pozdrawiam

    • Warzywne Inspiracje
      25 stycznia 2022 o 09:50

      Wspaniale, że Ci się podoba 🙂 Zaglądaj do nas koniecznie, bo stale publikujemy nowe, pyszne przepisy!

  • Karolina
    29 stycznia 2022 o 12:34

    Dzisiaj zrobilam pierwszy raz roladę szpinakową . Bardzo szybko się ja robi .Mam nadzieję, że gością będzie smakować. Pozdrawiam

    • Warzywne Inspiracje
      31 stycznia 2022 o 09:05

      Super! Koniecznie daj znać, czy gościom smakowało!

  • Monika
    25 marca 2022 o 23:12

    Zrobiłam po raz drugi. Przepis jest bardzo dobrze wyjaśniony i pokazany, więc przygotowanie jest proste nawet dla laików. Dlatego polecam. Rolada jest wyśmienita. Daję 5 na 5.?

    • Warzywne Inspiracje
      4 kwietnia 2022 o 14:45

      Wspaniale! Bardzo się cieszymy, że wychodzi i smakuje!

  • Halina
    11 kwietnia 2022 o 14:47

    Jaki rozmiar blaszki?

    • Warzywne Inspiracje
      11 kwietnia 2022 o 16:16

      Sugerujemy, aby biszkopt szpinakowy rozsmarować na typowej blaszce piekarnikowej (czyli blasze będącej wyposażeniem każdego piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt powinien mieć po rozsmarowaniu ok. 30×40 cm (w zależności od wielkości piekarnika, może być też nieco mniejszy). Powodzenia!

  • Hanka
    14 maja 2022 o 08:30

    Czy do tej roladki mogę użyć mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ze względu na celiakię pozdrawiam

    • Warzywne Inspiracje
      16 maja 2022 o 16:44

      Najbezpieczniej byłoby raczej użyć bezglutenowego miksu uniwersalnego lub do biszkoptów 🙂 Mąka ziemniaczana może nie utrzymać ciasta biszkoptowego, natomiast mąka kukurydziana zdecydowanie zmieni smak. Miksy bezglutenowe sprawdzają się dobrze jako zamienniki mąki tradycyjnej w takich przepisach. Powodzenia <3

  • Dezi
    23 maja 2022 o 22:05

    Ale się zakręciłam na ten przepis jutro robię ???

    • Warzywne Inspiracje
      24 maja 2022 o 09:21

      Suuuper! Jest duża szansa, że ten przepis zostanie z Tobą na długo 😉 Wiele osób nie wyobraża sobie teraz imprezowego i świątecznego menu bez rolady szpinakowej 😀

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu