
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 3 godz.
- średnie
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Szpinak przesmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę oraz zmiksowany szpinak. Delikatnie mieszamy.
Masę rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy około 15 minut w 170℃. Następnie przekładamy na czystą ściereczkę i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Studzimy.
Na wystudzonym biszkopcie szpinakowym rozsmarowujemy serek i układamy łososia. Rolujemy dość ściśle i schładzamy przez około 2 godziny.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej