Your browser does not support JavaScript! Rolada szpinakowa z łososiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 1

Przygotowanie szpinaku do rolady

Szpinak przesmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy.

2

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 2

Przygotowanie piany z białek

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

3

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 3

Przygotowanie ciasta na roladę ze szpinakiem

Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę oraz zmiksowany szpinak. Delikatnie mieszamy.

4

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 4

Pieczenie rolady szpinakowej

Ciasto szpinakowe rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy około 15 minut w 170℃. Następnie przekładamy na czystą ściereczkę i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia z rolady. Studzimy.

5

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 5

Zwijanie rolady szpinakowej z łososiem

Na wystudzonym biszkopcie szpinakowym rozsmarowujemy serek i układamy łososia. Rolujemy dość ściśle i schładzamy roladę przez około 2 godziny. Po tym czasie całość kroimy w plastry. Pyszna rolada ze szpinakiem i łososiem gotowa!

Przepis można dowolnie modyfikować – wspaniale smakuje również rolada szpinakowa z szynką lub rolada ze szpinakiem i warzywami.

:)

Rolada szpinakowa z łososiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Komentarze

  • Maria
    20 listopada 2021 o 11:11

    Robiłam tą roladę wiele razy i nigdy nie zawiodła. Pychota.

  • Ania
    24 listopada 2021 o 11:52

    Rolada jest pyszna i polecam bardzo

    • Warzywne Inspiracje
      24 listopada 2021 o 12:05

      Bardzo się cieszymy, że Ci smakuje! To pyszna przystawka na każde przyjęcie.

    • małgorzata
      6 grudnia 2021 o 15:14

      ja do serka dodaje troszkę chrzanu , jest bardziej wyrazista

    • Warzywne Inspiracje
      6 grudnia 2021 o 15:26

      Bardzo dobry pomysł! Spróbujemy Twojej wersji <3

  • Ola
    11 grudnia 2021 o 13:54

    Od lat ją przygotowuję. Kupuję Almette chrzanowy, pychotka ,Za każdym razem smakuje i nie zawodzi .Pozdrawiam ,Smacznego

    • Warzywne Inspiracje
      13 grudnia 2021 o 09:10

      Wspaniale! Rolada jest pyszna i efektowna, a pomysł z serkiem chrzanowym wart wypróbowania! Pozdrawiamy serdecznie!

  • Beata
    20 grudnia 2021 o 11:01

    Roladę robiłam już nie raz…
    Zawsze wychodzi…
    A i prezentuje się super…

    • Warzywne Inspiracje
      20 grudnia 2021 o 11:21

      Wspaniale! Wprowadzasz jakieś swoje modyfikacje? 🙂

  • Aneta
    30 grudnia 2021 o 16:45

    Dziś robię 1 raz jestem ciekawa czy wyjdzie i użyłam serka almette chrzanowego😊

    • Warzywne Inspiracje
      3 stycznia 2022 o 12:11

      Koniecznie daj znać, jak smakowało <3 Mamy jeszcze 3 inne wersje przepisów na roladę szpinakową, ale zdecydowanie ten klasyczny cieszy się największym zainteresowaniem 🙂

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu