Your browser does not support JavaScript! Rolada szpinakowa z łososiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 1

Szpinak przesmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy.

2

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 2

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

3

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 3

Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę oraz zmiksowany szpinak. Delikatnie mieszamy.

4

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 4

Masę rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy około 15 minut w 170℃. Następnie przekładamy na czystą ściereczkę i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Studzimy.

5

Rolada szpinakowa z łososiem - Krok 5

Na wystudzonym biszkopcie szpinakowym rozsmarowujemy serek i układamy łososia. Rolujemy dość ściśle i schładzamy przez około 2 godziny.

:)

Rolada szpinakowa z łososiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu