Przygotowanie szpinaku do rolady
Szpinak przesmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy.
Przygotowanie piany z białek
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Przygotowanie ciasta na roladę ze szpinakiem
Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę oraz zmiksowany szpinak. Delikatnie mieszamy.
Pieczenie rolady szpinakowej
Ciasto szpinakowe rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy około 15 minut w 170℃. Następnie przekładamy na czystą ściereczkę i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia z rolady. Studzimy.
Zwijanie rolady szpinakowej z łososiem
Na wystudzonym biszkopcie szpinakowym rozsmarowujemy serek i układamy łososia. Rolujemy dość ściśle i schładzamy roladę przez około 2 godziny. Po tym czasie całość kroimy w plastry. Pyszna rolada ze szpinakiem i łososiem gotowa!
Przepis można dowolnie modyfikować – wspaniale smakuje również rolada szpinakowa z szynką lub rolada ze szpinakiem i warzywami.
Robiłam tą roladę wiele razy i nigdy nie zawiodła. Pychota.
Wspaniale! Możesz też sprawdzić nieco inną wersję, z kolorowymi warzywami: https://warzywneinspiracje.pl/przepisy/rolada-szpinakowa-z-warzywami/ pozdrawiamy Cię serdecznie!
Rolada jest pyszna i polecam bardzo
Bardzo się cieszymy, że Ci smakuje! To pyszna przystawka na każde przyjęcie.
ja do serka dodaje troszkę chrzanu , jest bardziej wyrazista
Bardzo dobry pomysł! Spróbujemy Twojej wersji <3
Od lat ją przygotowuję. Kupuję Almette chrzanowy, pychotka ,Za każdym razem smakuje i nie zawodzi .Pozdrawiam ,Smacznego
Wspaniale! Rolada jest pyszna i efektowna, a pomysł z serkiem chrzanowym wart wypróbowania! Pozdrawiamy serdecznie!
Roladę robiłam już nie raz…
Zawsze wychodzi…
A i prezentuje się super…
Wspaniale! Wprowadzasz jakieś swoje modyfikacje? 🙂
Dziś robię 1 raz jestem ciekawa czy wyjdzie i użyłam serka almette chrzanowego?
Koniecznie daj znać, jak smakowało <3 Mamy jeszcze 3 inne wersje przepisów na roladę szpinakową, ale zdecydowanie ten klasyczny cieszy się największym zainteresowaniem 🙂
Super przepis pros,e o inne pozdrawiam
Wspaniale, że Ci się podoba 🙂 Zaglądaj do nas koniecznie, bo stale publikujemy nowe, pyszne przepisy!
Dzisiaj zrobilam pierwszy raz roladę szpinakową . Bardzo szybko się ja robi .Mam nadzieję, że gością będzie smakować. Pozdrawiam
Super! Koniecznie daj znać, czy gościom smakowało!
Zrobiłam po raz drugi. Przepis jest bardzo dobrze wyjaśniony i pokazany, więc przygotowanie jest proste nawet dla laików. Dlatego polecam. Rolada jest wyśmienita. Daję 5 na 5.?
Wspaniale! Bardzo się cieszymy, że wychodzi i smakuje!
Jaki rozmiar blaszki?
Sugerujemy, aby biszkopt szpinakowy rozsmarować na typowej blaszce piekarnikowej (czyli blasze będącej wyposażeniem każdego piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt powinien mieć po rozsmarowaniu ok. 30×40 cm (w zależności od wielkości piekarnika, może być też nieco mniejszy). Powodzenia!
Czy do tej roladki mogę użyć mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ze względu na celiakię pozdrawiam
Najbezpieczniej byłoby raczej użyć bezglutenowego miksu uniwersalnego lub do biszkoptów 🙂 Mąka ziemniaczana może nie utrzymać ciasta biszkoptowego, natomiast mąka kukurydziana zdecydowanie zmieni smak. Miksy bezglutenowe sprawdzają się dobrze jako zamienniki mąki tradycyjnej w takich przepisach. Powodzenia <3
Ale się zakręciłam na ten przepis jutro robię ???
Suuuper! Jest duża szansa, że ten przepis zostanie z Tobą na długo 😉 Wiele osób nie wyobraża sobie teraz imprezowego i świątecznego menu bez rolady szpinakowej 😀