
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Olej mieszamy z 150 g cukru do połączenia się składników. Dodajemy po jednym jajku, stale mieszając.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Mieszamy do połączenia się składników.
Dodajemy rozmrożoną marchewkę oraz migdały. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy keksowej o długości ok. 30-33 cm i pieczemy ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Serek ucieramy ze śmietanką, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej