Your browser does not support JavaScript! Szybkie ciasto marchewkowe - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

  • 1 opakowanie Ry偶u w 100% z marchewki Bonduelle 400 g

  • 300 ml oleju

  • 280 g m膮ki pszennej

  • 200 g serka 艣mietankowego

  • 200 g drobnego cukru

  • 100 g migda艂贸w w s艂upkach

  • 60 ml 艣mietanki krem贸wki 36%

  • 4 jajka

  • 2 艂y偶eczki cynamonu lub przyprawy korzennej

  • 1 艂y偶eczka cukru waniliowego

  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Marchewka ma ju偶 ponad kilka tysi臋cy lat. Jej ojczyzn膮 s膮 najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wygl膮da艂a i smakowa艂a zupe艂nie inaczej. W staro偶ytno艣ci mo偶na by艂o spr贸bowa膰 bia艂ej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomara艅czow膮, popularn膮 dzisiaj odmian臋. (wi臋cej)


Przygotowanie

1

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 1

Olej mieszamy z 150 g cukru do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Dodajemy po jednym jajku, stale mieszaj膮c.

2

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 2

Dodajemy m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia, sod膮 oraz cynamonem. Mieszamy do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.

3

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 3

Dodajemy rozmro偶on膮 marchewk臋 oraz migda艂y. Mieszamy.

4

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 4

Ciasto przelewamy do nat艂uszczonej lub wy艂o偶onej pergaminem formy keksowej o d艂ugo艣ci ok. 30-33 cm i pieczemy ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

5

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 5

Serek ucieramy ze 艣mietank膮, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Powsta艂ym kremem smarujemy wystudzone ciasto.

:)

Szybkie ciasto marchewkowe

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu