Your browser does not support JavaScript! Szybkie ciasto marchewkowe - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspiruj膮ce przepisy. Czy chcesz, aby Ci臋 o nich powiadamia膰?

Sk艂adniki

  • 1 opakowanie Ry偶u w 100% z marchewki Bonduelle 400 g

  • 300 ml oleju

  • 280 g m膮ki pszennej

  • 200 g serka 艣mietankowego

  • 200 g drobnego cukru

  • 100 g migda艂贸w w s艂upkach

  • 60 ml 艣mietanki krem贸wki 36%

  • 4 jajka

  • 2 艂y偶eczki cynamonu lub przyprawy korzennej

  • 1 艂y偶eczka cukru waniliowego

  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

  • 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Marchewka ma ju偶 ponad kilka tysi臋cy lat. Jej ojczyzn膮 s膮 najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wygl膮da艂a i smakowa艂a zupe艂nie inaczej. W staro偶ytno艣ci mo偶na by艂o spr贸bowa膰 bia艂ej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomara艅czow膮, popularn膮 dzisiaj odmian臋. (wi臋cej)


Przygotowanie

1

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 1

Olej mieszamy z 150 g cukru do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Dodajemy po jednym jajku, stale mieszaj膮c.

2

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 2

Dodajemy m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia, sod膮 oraz cynamonem. Mieszamy do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.

3

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 3

Dodajemy rozmro偶on膮 marchewk臋 oraz migda艂y. Mieszamy.

4

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 4

Ciasto przelewamy do nat艂uszczonej lub wy艂o偶onej pergaminem formy keksowej o d艂ugo艣ci ok. 30-33 cm i pieczemy ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

5

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 5

Serek ucieramy ze 艣mietank膮, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Powsta艂ym kremem smarujemy wystudzone ciasto.

:)

Szybkie ciasto marchewkowe

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu

Ciasto marchewkowe 鈥 szybki przepis

Ciasto marchewkowe przepis

Szybki i sprawdzony przepis na pyszne, tanie, puszyste, mi臋kkie i wilgotne ciasto marchewkowe 艂atwe do przygotowania. To jeden z najprostszych i najsmaczniejszych wypiek贸w. Mo偶na je przyrz膮dzi膰 z polew膮 z serka 艣mietankowego albo z kremem z mascarpone. Pami臋taj aby koniecznie przesia膰 m膮k臋 pszenn膮, z kt贸rej zrobisz ciasto. Do ciasta mo偶esz doda膰 cynamon albo przypraw臋 korzenn膮. 艢wietnie smakuje tak偶e z polew膮 czekoladow膮. Mo偶esz je przygotowa膰 tak偶e jako ciasto marchewkowe fit albo jako ciasto dietetyczne.

Przepis na ciasto marchewkowe

P贸艂torej szklanki oleju mieszamy z jedn膮 szklank膮 cukru do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w w jednolit膮 mas臋. Dodajemy po jednym jajku (najlepsze b臋d膮 du偶e jajka), stale mieszaj膮c 艂y偶k膮. Zamiast 艂y偶ki mo偶emy u偶y膰 艂y偶eczki albo szpatu艂ki. Dodajemy przesian膮 przez sito m膮k臋 pszenn膮 i proszek do pieczenia, sod臋 oraz cynamon. Mo偶emy doda膰 te偶 szczypt臋 soli do smaku. Ca艂o艣膰 trzeba wymiesza膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Dodajemy rozmro偶on膮 lub start膮 na tarce o ma艂ych oczkach marchewk臋 oraz migda艂y. Marchewk臋 ods膮czamy z soku. Mieszamy. Ciasto przelewamy do nat艂uszczonej lub wy艂o偶onej pergaminem formy keksowej o d艂ugo艣ci ok. 30-33 cm i wypiekamy ok. 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Serek ucieramy ze 艣mietank膮, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Cukier mo偶emy doda膰 przy pomocy 艂y偶eczki. Powsta艂ym kremem smarujemy ciasto. Ciasto trzeba przestudzi膰 przed na艂o偶eniem polewy. Mo偶emy w tym celu w艂o偶y膰 je do lod贸wki.

Jak upiec ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe jest bardzo szybkim i prostym wypiekiem. Potrzebne sk艂adniki to marchewka (powinni艣my u偶y膰 startej marchewki) lub Ry偶 w 100% z marchewki Bonduelle, olej (b臋dzie lepszy od mas艂a), m膮ka pszenna, jajka, serek 艣mietankowy lub serek mascarpone, drobny cukier, migda艂y, orzechy (je偶eli lubimy ciasta z orzechami, je艣li nie 鈥 mo偶emy nie dodawa膰 orzech贸w) lub wi贸rki kokosowe, 艣mietanka krem贸wka (b臋dzie z niej pyszna polewa), czekolada (je艣li lubimy polew臋 czekoladow膮), proszek do pieczenia, mo偶emy doda膰 te偶 odrobin臋 wanilii do smaku (ciasto jest pyszne z t膮 przypraw膮) albo przygotowa膰 ciasto ze startymi jab艂kami.

Ciasto z marchewk膮

Je艣li szukasz bardziej wyrafinowanego przepisu sprawd藕 koniecznie inne nasze wypieki takie jak ciasto marchewkowe z ciecierzycy z kremem cha艂wowym albo ciasto marchewkowe z morelami.