Składniki

  • 1 opakowanie Ryżu w 100% z marchewki Bonduelle 400 g
  • 300 ml oleju
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g migdałów w słupkach
  • 60 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Szybkie ciasto marchewkowe - Składniki

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 1

Olej mieszamy z 150 g cukru do połączenia się składników. Dodajemy po jednym jajku, stale mieszając.

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 2

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Mieszamy do połączenia się składników.

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 3

Dodajemy rozmrożoną marchewkę oraz migdały. Mieszamy.

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 4

Ciasto przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy keksowej o długości ok. 30-33 cm i pieczemy ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 5

Serek ucieramy ze śmietanką, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto.

Szybkie ciasto marchewkowe

•ᴗ• Szybkie ciasto marchewkowe
http://Ryż%20Bonduelle%20z%20marchewką%20–%20idealny%20jako%20zdrowy%20dodatek%20do%20dań.

Ryż w 100% z marchewki

Ryż w 100% z marchewki to idealny sposób na zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie i urozmaicenie posiłków dla małych i dużych. Wystarczy go usmażyć na patelni, błyskawicznie ugotować lub upiec. Przygotuj go tak jak lubisz: zamiast ryżu w risotto, jako podstawę do kremów warzywnych, zapiekanek, ciast oraz jako dodatek do sałatek czy smakowitego sosu.

Ciasto marchewkowe – szybki przepis

Ciasto marchewkowe przepis

Szybki i sprawdzony przepis na pyszne, tanie, puszyste, miękkie i wilgotne ciasto marchewkowe łatwe do przygotowania. To jeden z najprostszych i najsmaczniejszych wypieków. Można je przyrządzić z polewą z serka śmietankowego albo z kremem z mascarpone. Pamiętaj aby koniecznie przesiać mąkę pszenną, z której zrobisz ciasto. Do ciasta możesz dodać cynamon albo przyprawę korzenną. Świetnie smakuje także z polewą czekoladową. Możesz je przygotować także jako ciasto marchewkowe fit albo jako ciasto dietetyczne.

Przepis na ciasto marchewkowe

Półtorej szklanki oleju mieszamy z jedną szklanką cukru do połączenia się składników w jednolitą masę. Dodajemy po jednym jajku (najlepsze będą duże jajka), stale mieszając łyżką. Zamiast łyżki możemy użyć łyżeczki albo szpatułki. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną i proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Możemy dodać też szczyptę soli do smaku. Całość trzeba wymieszać do połączenia się składników. Dodajemy rozmrożoną lub startą na tarce o małych oczkach marchewkę oraz migdały. Marchewkę odsączamy z soku. Mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy keksowej o długości ok. 30-33 cm i wypiekamy ok. 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Serek ucieramy ze śmietanką, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Cukier możemy dodać przy pomocy łyżeczki. Powstałym kremem smarujemy ciasto. Ciasto trzeba przestudzić przed nałożeniem polewy. Możemy w tym celu włożyć je do lodówki.

Jak upiec ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe jest bardzo szybkim i prostym wypiekiem. Potrzebne składniki to marchewka (powinniśmy użyć startej marchewki) lub Ryż w 100% z marchewki Bonduelle, olej (będzie lepszy od masła), mąka pszenna, jajka, serek śmietankowy lub serek mascarpone, drobny cukier, migdały, orzechy (jeżeli lubimy ciasta z orzechami, jeśli nie – możemy nie dodawać orzechów) lub wiórki kokosowe, śmietanka kremówka (będzie z niej pyszna polewa), czekolada (jeśli lubimy polewę czekoladową), proszek do pieczenia, możemy dodać też odrobinę wanilii do smaku (ciasto jest pyszne z tą przyprawą) albo przygotować ciasto ze startymi jabłkami.

Ciasto z marchewką

Jeśli szukasz bardziej wyrafinowanego przepisu sprawdź koniecznie inne nasze wypieki takie jak ciasto marchewkowe z ciecierzycy z kremem chałwowym albo ciasto marchewkowe z morelami.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka ze szpinakiem, soczewicą, suszonymi pomidorami i kozim serem, podana z chrupiącymi grzankami.

Sałatka z soczewicą i szpinakiem

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Sałatka z kurczakiem, ryżem i czerwoną fasolą, podana na niebieskim talerzu obok subtelnych akcentów kwiatowych.

Sałatka z selerem, wędzonym kurczakiem i fasolą

Zobacz więcej takich przepisów