Your browser does not support JavaScript! Szybkie ciasto marchewkowe - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 opakowanie Ryżu w 100% z marchewki Bonduelle 400 g

  • 300 ml oleju

  • 280 g mąki pszennej

  • 200 g serka śmietankowego

  • 200 g drobnego cukru

  • 100 g migdałów w słupkach

  • 60 ml śmietanki kremówki 36%

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 1

Olej mieszamy z 150 g cukru do połączenia się składników. Dodajemy po jednym jajku, stale mieszając.

2

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 2

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Mieszamy do połączenia się składników.

3

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 3

Dodajemy rozmrożoną marchewkę oraz migdały. Mieszamy.

4

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 4

Ciasto przelewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy keksowej o długości ok. 30-33 cm i pieczemy ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

5

Szybkie ciasto marchewkowe - Krok 5

Serek ucieramy ze śmietanką, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto.

:)

Szybkie ciasto marchewkowe

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu