
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Cebulę (bez szczypiorku) kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli. Kukurydzę z chili osączamy i dodajemy do cebuli, podsmażamy przez chwilę.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy tymianek, doprawiamy solą.
Szczypiorek drobno siekamy. Gotową masę wlewamy na patelnię, mieszamy do czasu ścięcia się jajek. Przed podaniem jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej