
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę (bez szczypiorku) kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli. Kukurydzę z chili osączamy i dodajemy do cebuli, podsmażamy przez chwilę.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy tymianek, doprawiamy solą.
Szczypiorek drobno siekamy. Gotową masę wlewamy na patelnię, mieszamy do czasu ścięcia się jajek. Przed podaniem jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejKiedy w lodówce znajdziemy tylko jajka, to i tak nie wyjdziemy z domu głodni. Zjemy ciepły i pożywny posiłek tylko z jednego produktu. Jeśli jednak z zamrażarce mamy ukryte mrożone warzywa, możemy przyrządzić znakomite śniadanie czy kolację. Jajecznica to danie uniwersalne i proste, które pomoże nam zadbać o zdrowe odżywianie. Dietetycy bardzo polecają jajka ze względu na ich wyjątkowe wartości odżywcze. Połączenie jajek z warzywami daje bardzo ciekawe efekty. Dzień można zacząć od nieskomplikowanej jajecznicy z warzywami. Możemy dodać zarówno warzywa mrożone, jak i świeże. Najprostsza wersja smażonych warzyw z jajkiem to połączenie ich z cebulką. Jeśli jednak nie lubimy smaku ani zapachu cebuli, dołączmy do jajek różnokolorową paprykę. Dietetycy bardzo cenią to warzywo, które jest podstawą zdrowego odżywiania.
Jajecznica z pomidorami nie tylko apetycznie wygląda, ale także wybornie smakuje. Najlepszy smak ma oczywiście jajecznica z pomidorami zebranymi w sezonie, kiedy mają one najlepszy smak. Możemy je dodawać ze skórką albo sparzone i obrane. Lekko kwaśny smak tych czerwonych owoców zawsze doda charakteru jajecznicy z pomidorami. Zielone smażone warzywa są nie tylko smaczne, kolorowe, ale również niezwykle wartościowe dla naszego organizmu. Dietetycy radzą, aby ze względu na dużą zawartość cennych składników wybierać między innymi zieloną fasolkę, jarmuż, szpinak, brokuły, bób, groszek. Zielone smażone warzywa z jajkiem przygotujmy według przepisu na jajecznicę z bobem i groszkiem albo jajecznicę z fasolką szparagową
Jajka z warzywami możemy zjeść także w formie frittaty. To rodzaj włoskiej jajecznicy z warzywami. W tym przypadku smażone warzywa z jajkiem przygotujmy według przepisu na frittatę z makaronem warzywnym, pomidorami i ricottą. Warto dbać o zdrowe odżywianie, jedząc odpowiednie ilości warzyw.