Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą

Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą

Składniki

  • Kukurydza Złocista Bonduelle Porcja na raz (2 x 106 ml)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 g cukinii
  • 300 g kiełbasy
  • 100 g cebuli
  • 50 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą - Składniki

Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą - Krok 1

Cukinię, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.

Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą - Krok 2

Na oliwie przesmażamy kiełbasę.

Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą - Krok 3

Dodajemy cukinię oraz cebulę. Przesmażamy ponownie, a następnie dodajemy przyprawy, pokrojone chili, czosnek i pomidory.

Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą - Krok 4

Dusimy pod przykryciem, aż całość zmięknie.

Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą - Krok 5

Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy i doprawiamy do smaku, o ile to konieczne.

Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą

•ᴗ• Leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Kukurydza Złocista Porcja Na Raz Na Twoją Sałatkę

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” to dwie, małe puszeczki po 85 g, które są idealnym dodatkiem do Twojej ulubionej sałatki, bez wyrzucania resztek.

Leczo z pieczarkami czy bez?

Leczo z papryki najczęściej podajemy z pieczarkami i kiełbasą. Możemy podać też leczo z pieczarkami, boczkiem wędzonym, a także z kiełbasą i cebulą. Doskonale pasuje do leczo z pieczarkami kiełbasa śląska. Warto wypróbować nasz przepis na leczo z kiełbasą i cukinią, ponieważ to szybki sposób na smaczny obiad. 

Boczek wędzony do leczo?

Boczek wędzony wspaniale uzupełnia smak leczo z pieczarkami, a nawet leczo z kiełbasą i cukinią. Boczek możemy też zastąpić kiełbasą śląską lub roślinną alternatywną mięsa. Smak boczku wędzonego w roślinnej wersji leczo z papryki uzyskamy, dodając do potrawy odrobinę papryki wędzonej. 

Szybki sposób na leczo z papryki

Szybki przepis na leczo z pieczarkami krok po kroku znajdziesz w przepisie na klopsiki z pieczarkowym leczo

Możesz również skorzystać z szybkiego przepisu wegetariańskiego na leczo z pieczarkami i kaszą kuskus. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, to warto sięgnąć po przepis na rozgrzewające leczo z kiełbasą chorizo i czerwoną fasolą. Chorizo możesz zastąpić boczkiem wędzonym lub kiełbasą śląską. Latem możemy przygotować wyjątkowe sezonowe leczo z kabaczkiem i kiełbasą lub smakowite leczo z warzywami. Jesienią doskonale sprawdzi się dynia, która dodaje tej potrawie przyjemnej soczystości i bogatego smaku. 

Czym zastąpić mięso w tradycyjnym leczo z pieczarkami i kiełbasą?

Niemal każdy mięsny przepis możemy w prosty sposób zamienić na jego roślinną wersję. Leczo z papryką i pieczarkami jest treściwe samo w sobie, ale można do niego dodać kiełbaskę roślinną lub strączki. To sprawi, że leczo z pieczarkami będzie sycące i pyszne. Boczek wędzony ma również swoje roślinne odpowiedniki, zwykle przygotowywane z roślinnych zamienników. Pysznym roślinnym dodatkiem może być wędzone tofu, fasole, cieciorka, soczewica, a także roślinne wędliny. 

Najlepszy przepis na leczo z pieczarkami i kiełbasą

Doskonałą podstawą sycącego leczo z pieczarkami i kiełbasą jest Leczo Pieczarkowe Pikantne Bonduelle. Wystarczy dodać do niego podsmażoną kiełbasę i cebulę – błyskawiczny posiłek gotowy. Taka potrawa zaspokoi głód na długo. Można je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Leczo Pieczarkowe Łagodne Bonduelle sprawdzi się, gdy wolisz nieco łagodniejszą wersję tej potrawy. Podgrzej leczo w garnuszku, dodaj ulubione przez Ciebie składniki i podaj na obiad lub kolację. Możesz również wykorzystać pomysł na pyszną, chrupiącą tartę z leczo.

Leczo na obiad czy kolację?

Leczo może być szybką przekąską, daniem głównym lub smakowitym dodatkiem do obiadu. To wygodny sposób na danie jednogarnkowe i szybki posiłek w jednym. Przepisów na leczo jest prawdopodobnie tyle, ilu miłośników tego dania. W prosty sposób można modyfikować każdy przepis i eksperymentować ze składnikami. Bardzo popularną wersją leczo jest leczo węgierskie. Ta pikantna potrawa ma swoich fanów na całym świecie. Takie leczo możemy podawać jako główne danie lub jako dodatek na przykład do chrupiących placków ziemniaczanych. W każdej wersji będzie pysznie!

Komentarze 2

  • Marcin
    7 czerwca 2022 o 21:06

    Przepis zrobiłem w garnuszku myśliwskim na ognisku. Dodatkowo obłożyłem kapusta żeby nie przypaliło się. Wyszło perfekt… Paluszki lizać. Polecam przepis 10 na 5 gwiazdek 🙂

    • Warzywne Inspiracje
      8 czerwca 2022 o 09:01

      Ojej, nie mamy aż tylu gwiazdek 😉 Wspaniały pomysł z garnuszkiem!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Roladki z ciasta francuskiego z chorizo i fasolą

Roladki z ciasta francuskiego z chorizo i fasolą

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Lasagne ze szpinakiem, koperkiem i kozim serem

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Fajitas z kurczakiem i kukurydzą

Zobacz więcej takich przepisów