
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cukinię, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
Na oliwie przesmażamy kiełbasę.
Dodajemy cukinię oraz cebulę. Przesmażamy ponownie, a następnie dodajemy przyprawy, pokrojone chili, czosnek i pomidory.
Dusimy pod przykryciem, aż całość zmięknie.
Dodajemy kukurydzę osączoną z zalewy i doprawiamy do smaku, o ile to konieczne.
W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejLeczo z papryki najczęściej podajemy z pieczarkami i kiełbasą. Możemy podać też leczo z pieczarkami, boczkiem wędzonym, a także z kiełbasą i cebulą. Doskonale pasuje do leczo z pieczarkami kiełbasa śląska. Warto wypróbować nasz przepis na leczo z kiełbasą i cukinią, ponieważ to szybki sposób na smaczny obiad.
Boczek wędzony wspaniale uzupełnia smak leczo z pieczarkami, a nawet leczo z kiełbasą i cukinią. Boczek możemy też zastąpić kiełbasą śląską lub roślinną alternatywną mięsa. Smak boczku wędzonego w roślinnej wersji leczo z papryki uzyskamy, dodając do potrawy odrobinę papryki wędzonej.
Szybki przepis na leczo z pieczarkami krok po kroku znajdziesz w przepisie na klopsiki z pieczarkowym leczo.
Możesz również skorzystać z szybkiego przepisu wegetariańskiego na leczo z pieczarkami i kaszą kuskus. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, to warto sięgnąć po przepis na rozgrzewające leczo z kiełbasą chorizo i czerwoną fasolą. Chorizo możesz zastąpić boczkiem wędzonym lub kiełbasą śląską. Latem możemy przygotować wyjątkowe sezonowe leczo z kabaczkiem i kiełbasą lub smakowite leczo z warzywami. Jesienią doskonale sprawdzi się dynia, która dodaje tej potrawie przyjemnej soczystości i bogatego smaku.
Niemal każdy mięsny przepis możemy w prosty sposób zamienić na jego roślinną wersję. Leczo z papryką i pieczarkami jest treściwe samo w sobie, ale można do niego dodać kiełbaskę roślinną lub strączki. To sprawi, że leczo z pieczarkami będzie sycące i pyszne. Boczek wędzony ma również swoje roślinne odpowiedniki, zwykle przygotowywane z roślinnych zamienników. Pysznym roślinnym dodatkiem może być wędzone tofu, fasole, cieciorka, soczewica, a także roślinne wędliny.
Doskonałą podstawą sycącego leczo z pieczarkami i kiełbasą jest Leczo Pieczarkowe Pikantne Bonduelle. Wystarczy dodać do niego podsmażoną kiełbasę i cebulę – błyskawiczny posiłek gotowy. Taka potrawa zaspokoi głód na długo. Można je przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. Leczo Pieczarkowe Łagodne Bonduelle sprawdzi się, gdy wolisz nieco łagodniejszą wersję tej potrawy. Podgrzej leczo w garnuszku, dodaj ulubione przez Ciebie składniki i podaj na obiad lub kolację. Możesz również wykorzystać pomysł na pyszną, chrupiącą tartę z leczo.
Leczo może być szybką przekąską, daniem głównym lub smakowitym dodatkiem do obiadu. To wygodny sposób na danie jednogarnkowe i szybki posiłek w jednym. Przepisów na leczo jest prawdopodobnie tyle, ilu miłośników tego dania. W prosty sposób można modyfikować każdy przepis i eksperymentować ze składnikami. Bardzo popularną wersją leczo jest leczo węgierskie. Ta pikantna potrawa ma swoich fanów na całym świecie. Takie leczo możemy podawać jako główne danie lub jako dodatek na przykład do chrupiących placków ziemniaczanych. W każdej wersji będzie pysznie!
Przepis zrobiłem w garnuszku myśliwskim na ognisku. Dodatkowo obłożyłem kapusta żeby nie przypaliło się. Wyszło perfekt… Paluszki lizać. Polecam przepis 10 na 5 gwiazdek 🙂
Ojej, nie mamy aż tylu gwiazdek 😉 Wspaniały pomysł z garnuszkiem!