Your browser does not support JavaScript! Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy z rukolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy z rukolą - Krok 1

Na suchej patelni rumienimy orzechy.

2

Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy z rukolą - Krok 2

Upieczone i obrane buraki kroimy w niezbyt drobną kostkę.

3

Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy z rukolą - Krok 3

Podsmażamy buraki na niewielkiej ilości oliwy z tymiankiem przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i miód. Podsmażamy jeszcze chwilę, aż ocet i miód zaczną się karmelizować.

4

Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy z rukolą - Krok 4

Dodajemy soczewicę i lekko mieszamy. Układamy buraki z soczewicą na rukoli i posypujemy orzechami.

:)

Sałatka z pieczonych buraków i soczewicy z rukolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu