Pomysł na idealne śniadanie
Jak ważny dla naszego zdrowia jest poranny posiłek, nie trzeba chyba nikomu przypominać. Daje nam siłę na początek dnia i sporo przyjemności, jeśli przyrządzimy sobie coś smacznego. Najistotniejsze jest, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Idealne śniadanie powinno być także apetyczne. Doskonałą propozycją pierwszego w ciągu dnia posiłku może być szakszuka.
Szakszuka (shakshuka) wywodzi się z Indonezji, jada się ją także często w Izraelu, ale coraz chętniej serwujemy ją również w Polsce. Jajka na śniadanie znajdą się w każdej lodówce. Jeśli dołożymy do tego warzywa i odpowiednio je przyprawimy, to udany początek dnia mamy gwarantowany.
Szakszuka krok po kroku
Jajka na śniadanie? Czemu nie? Właśnie one są jednym z podstawowych składników tego dania. Również pomysł na wieczorny posiłek to szakszuka – przepis doskonały. Zrobimy ją szybko, a składniki są łatwo dostępne. Przepis podstawowy zaleca rozpoczęcie przyrządzania tej potrawy od usmażenia warzyw. Pomidory (w sezonie świeże, w zimie możemy wykorzystać te z puszki lub użyć passaty pomidorowej) i papryka to baza tego smacznego dania. Możemy oczywiście dodać inne ulubione warzywa – bakłażan, szpinak, fasolkę, marchewkę. Przepisy modyfikujemy. Szakszuka (shakshuka) to potrawa, którą komponujemy, używając wyobraźni. Jeśli mamy ochotę na szybki i ciepły posiłek, to szakszuka (przepis najszybciej znajdziemy w internecie) jest wspaniałym pomysłem. Z pomidorów, z jajek sadzonych oraz innych warzyw i przypraw sporządzimy kompletne, syte danie.
Jajka w roli głównej
Chyba każdemu z nas zdarza się jeść jajka na śniadanie. Jajka sadzone to chyba, obok jajecznicy, jeden z najprostszych do przygotowania posiłków. To szakszuka (przepis znajdziecie wyżej) składa się właśnie z jajek sadzonych. Warto jednak skorzystać z wielu innych doskonałych przepisów z jajkami w roli głównej. Na ciepłą, zimową kolację polecamy jajka sadzone z fasolką szparagową, a spotkania w gronie przyjaciół i rodziny urozmaicić mogą np. jajka zapiekane z fasolą i boczkiem, czy jajka faszerowane na zielono z awokado i szpinakiem. Z przepisów można korzystać o każdej porze dnia, dostosowując je do odpowiedniej okazji. Jedno jest pewne – jajka to bardzo wartościowy produkt, który warto włączać do menu całej rodziny.
Napisz komentarz