
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku wg instrukcji na opakowaniu.
Orzechy podpiekamy na suchej patelni. Następnie studzimy.
Do malaksera lub dużego moździerza wkładamy rukolę, 30 g orzechów, parmezan, sok z ½ cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko rozdrabniamy. Dolewamy oliwę i rozdrabniamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni lekko podgrzewamy pesto. Dodajemy osączoną z zalewy i opłukaną czarną fasolę.
Gdy fasola jest już ciepła, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy pozostałymi orzechami i podajemy od razu.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej