Rozgrzewające dania na chłodne dni
Kiedy zmarznięci wracamy do domu, mamy ochotę na ciepły posiłek. Świetnie sprawdzą się w tej roli różne odmiany leczo. W jednym garnku łączymy przede wszystkim paprykę, pomidory i cebulę. W wersji z czerwoną fasolą i kukurydzą też będzie bardzo smaczne. Jeśli nie lubimy papryki, możemy przyrządzić sobie oryginalne leczo z kaszą kuskus. Ta potrawa lubi także bakłażana i cukinię. To warzywa o łagodnym smaku. Szczególnie cukinię możemy odważnie doprawiać. W zaledwie 30 minut przygotujemy na przykład leczo z cukinii z kiełbasą i kukurydzą. Suszone pomidory, papryczka chili i kminek nadadzą tej wersji leczo wyrazisty smak. Ciągle pojawia się mnóstwo nowych przepisów tej potrawy. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jednak mamy ochotę na odmianę, to może zdecydujmy się na gulasz?
Dla mięsożerców – gulasz z fasolą i nie tylko
Gulaszu w kuchni nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. To pyszna i sycąca potrawa, która ma wielu zwolenników. Jeśli nie mamy wiele czasu, to lepiej ugotować gulasz z wieprzowiny, która szybciej się dusi niż wołowina. Gdy nigdzie się nie spieszymy, poświęćmy dwie godziny na przyrządzenie pysznego gulaszu wołowego 3 fasolki. Zanurzone w aromatycznym sosie trzy rodzaje fasolki są kolorowe i apetyczne. Miłośnicy bezmięsnego posiłku nie muszą rezygnować z jedzenia gulaszy. Wegetariańskich odmian tej potrawy jest wiele. Gulasz z pieczarkami, jarmużem i soczewicą to tylko jedna z takich propozycji. W innej ciekawej potrawie także nie ma ani grama mięsa – to chili sin carne.
Dla wegetarian chili sin carne
W zależności od tego, jakie warzywa lubimy, możemy przygotować sobie chili sin carne z soczewicy, ciecierzycy albo dyni. Tę potrawę możemy zjeść na lunch na przykład na pieczonym ziemniaku albo podać na kolację ze znajomymi chili sin carne zapiekane w miseczkach z tortilli. To lekka i smaczna potrawa.
Napisz komentarz