Czerwona fasola – kluczowy składnik meksykańskich i wegetariańskich dań.

Fasola

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku.

Poza popularnymi regionalnymi daniami z fasoli, które możemy przygotować, jak francuskie cassoulet, brazylijska feijoada czy teksańskie chili, z fasoli możemy przygotować szereg innych potraw – nie tylko wegetariańskich. W Polsce popularna jest fasolka po bretońsku oraz barszcz ukraiński. Z fasoli przygotujemy wegetariańskie burgery, pasztet, pastę do chleba, a nawet ciasto (wystarczy, że zamiast mąki do ciasta dodasz ugotowaną – najlepiej na parze – czerwoną fasolę). Jeśli lubicie fasolę w słodkim wydaniu, można także przygotować białą fasolę w miodzie i rozmarynie – niebo w gębie. Fasola idealnie pasuje też do wielu sałatek, zarówno na ciepło, jak i na zimno. My polecamy taką z kalafiorem, pomidorami i koperkiem.

Fasola jest bogata w wiele wartości odżywczych, między innymi jest zdrowym węglowodanem oraz jest bogata w białko, dzięki czemu jest bardzo sycąca.