Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. W Europie zawitała w XV wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Popularna w Hiszpanii i we Włoszech, jest także szeroko używana w daniach krajów północno-zachodniej Afryki. Za europejską stolicę papryki uznaje się Węgry, gdzie warzywo dodawane jest prawie do każdego dania.
Papryka należy do grupy warzyw psiankowatych, do której należą też między innymi pomidory i bakłażan. Papryka ma wiele odmian. W Polsce możemy znaleźć paprykę żółtą, pomarańczową, czerwoną i zieloną. Takim wachlarzem kolorów na pewno urozmaicimy swoją kuchnię.
Papryka pasuje do prawie każdego sosu – idealnie nadaje się do pieczonej jagnięciny – wystarczy trochę czosnku, oliwy, natka pietruszki, cytryna oraz rodzynki. Papryka jest także składnikiem tradycyjnego przysmaku francuzów – Ratatouille. Możemy ją jeść na surowo np. z dipem, pieczoną faszerowaną ryżem i mięsem lub gotowaną w sosie lub zupie. Jaka by nie była, zawsze jest pyszna.