Różnorodne pieczarki na różowym tle – niezbędny składnik wielu przepisów kulinarnych.

Pieczarki

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji.

Obecnie, oprócz Francuzów, największymi producentami pieczarek są Holendrzy oraz Polacy. Według badań Eurostat Polska, co czwarta pieczarka obecna na rynku europejskim pochodzi z naszego kraju.

Co ciekawe, pieczarkę można spożywać na surowo. Pełnię smaków odkryjemy jednak przygotowując ją na ciepło – np. jako sos, jako farsz do pierożków z ciasta francuskiego, do zupy pieczarkowej, makaronu z pieczarkami, pomidorami i białym winem czy faszerując je np. kaszą gryczaną. Pieczarki w innej formie – marynowane – są świetną przekąską na imprezie oraz bazą do sosu tatarskiego z piklami i majonezem.