Jak jego kuzyn bakłażan, pomidor zalicza się do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej lub Południowej, najprawdopodobniej z Peru. Do Europy dotarł po 1492 roku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Włosi natychmiast zakochali się w tym pysznym warzywie zwanym przez nich “Złotym jabłkiem”, choć w większości Europy uznawany był za niezdrowy i wręcz trujący. Tak naprawdę dopiero na początku XIX wieku pokochała go reszta Europy.
Warto wspomnieć, że z botanicznego punktu widzenia pomidor nie jest warzywem, a owocem. Lecz ze względu na niewielką zawartość cukru, jest używamy głównie w daniach słonych.
Pomidory możemy jeść surowe w sałatkach, gotowane, w sosach, pieczone, w formie konfitury czy pesto. Są częścią chyba wszystkim znanej włoskiej sałatki Caprese z mozarellą i świeżą bazylią. Włosi nie mogą wyobrazić sobie także pizzy bez sosu pomidorowego. A co Polacy widzą w pomidorach? Wystarczy przypomnieć sobie czasy dzieciństwa i pyszną zupę pomidorową.