Rozsypane ziarna zbóż na niebieskim tle - podstawa zdrowych i naturalnych przepisów.

Soczewica

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa.

Soczewica szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już ponad 8 tysięcy lat temu. W Indiach była głównym składnikiem popularnego tam dania „dhal”. W starożytnej Grecji i Rzymie soczewica uchodziła za potrawę dla ubogich. W kulturze żydowskiej przygotowana z pszenicą była spożywana jako danie pokutne. Dopiero końcem XIX w. ludzie zaczęli doceniać jej małe ziarenka. W naszym kraju na długo zapomnieliśmy o soczewicy, która służyła jedynie jako roślina pastewna. W Europie największe uprawy posiadają Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko, jednak zyskuje na popularności.

Soczewica występuje w czterech odmianach: czerwonej, koralowej, zielonej i żółtej. Najwiecej czasu zajmie nam przygotowanie soczewicy zielonej. Należy pamiętać, że suchą zieloną soczewicę trzeba wcześniej namoczyć.

Soczewicę możemy przygotować na ciepło i zimno. Świetnie pasuje w sałatce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na ciepło możemy przygotować ją na sposób indyjski z kminem, curry, ziarnami kolendry i mleczkiem kokosowym. Idealnie nadaje się również do przygotowania pysznej, rozgrzewającej zupy.